Home

Marian Munteanu: „Voi sustine orice initiativa romaneasca responsabila,cu sau fara legitimatie de partid” – interviu realizat de Gabriel Tudor, “Catavencu”, 16 noiembrie 2015.
Descarca documentul in format tiparit (fotocopie).

Cuvinte cheie: Romania, Piata Universitatii, Colectiv, Mineriada, mineri, procuratura, Ion Iliescu, violente, responsabilitate, societate civila, revolta, distrugere, constructii, initiativa.



Marian Munteanu: „Voi sustine orice initiativa romaneasca responsabila,cu sau fara legitimatie de partid”


Interviu realizat de Gabriel Tudor, “Catavencu”, 16 noiembrie 2015




"A fost sufletul Pietei Universitatii ?n 1990. Doar un miracol l-a scapat viu din batele minerilor adusi de echipa Iliescu-Roman sa planteze panselute cu tarnacopul. Au urmat apoi alte "bate": denigrari si atacuri de tot soiul, semn ca politicienii de toate culorile nu au ?ncetat nici o clipa sa se teama de el. Marian Munteanu crede ?n continuare ca ne putem salva ca natie si sustine ca acest miracol se va produce doar daca vom hotar? sa ne unim ?n jurul valorilor care ne definesc cu adevarat."


Reporter: ?n aprilie-mai 1990, Marian Munteanu era liderul Pietei Universitatii. Astazi, Piata Universitatii nu are ?nca un lider. Cine e de vina pentru asta??

Marian Munteanu: ?n Piata Universitatii, din 1989 si pana azi, s-au ?ntamplat multe lucruri. Nu toate ?ntamplarile au fost la fel, chiar daca s-au desfasurat ?n acelasi loc. Unii dintre tinerii de azi au ales sa-si exprime punctele de vedere ?n acest spatiu, asa cum vedem cu totii. Ei s-au adunat spontan, ca urmare a socului si durerii provocate de tragedia de la Colectiv. Acum, probabil, se vor organiza si ?si vor alege un grup de reprezentanti. Acest proces cere timp si responsabilitate. Ei vor hotar?, trebuie sa fie decizia lor.

Reporter: Deci avem de asteptat pentru un lider?

Marian Munteanu: Mai ?ntai, nu stiu cat de multi posibili candidati vor accepta o pozitie de lider al acestei miscari, adica de tinta predilecta a tuturor atacurilor din afara si a nemultumirilor dinauntru.  Fisa postului nu e prea atractiva, ca sa zic asa. Oricum, mai grea decat confruntarea cu  inamicul e mentinerea unitatii  armatei pe care o conduci. Si, credeti-ma, am trecut prin asa ceva ?n trecut si stiu ce vorbesc. Dar am vazut destui tineri seriosi zilele trecute, ?n scurtele mele vizite ?n piata, ca sa banuiesc ca au maturitatea de a lua ?n calcul si asemenea chestiuni. Eu le urez succes, desi stiu ca nu le va fi usor sa ajunga la o solutie. Sa nu uitam ca, pe langa cei multi si bine intentionati, e si o vanzoleala de figuri exotice pe-acolo, cu care nu prea ai vrea sa fii asociat.

Reporter: Acum 25 de ani sute de mii de oameni cereau ?n strada demisia lui Iliescu si Iliescu nici nu s-a clintit. Astazi, a fost suficient sa iasa cateva zeci de mii pentru ca Ponta sa demisioneze a doua zi. De ce a clacat Ponta asa de rapid, e mai slab de ?nger ca Ilici?

Marian Munteanu: ?n 1990 nu am cerut doar demisia lui Iliescu, ci un alt ?nceput pentru constructia statului roman. E mai complicat nitel. Revenind la recenta demisie a premierului, cred ca liderii partidului au ?nteles mesajul si au actionat. Nu aveau alta iesire. Trebuia sa fi ?nteles mai demult, dar asta e alta poveste. Poate ca o fi sunat si telefonul  rosu , cine stie...

Reporter: Considerati ca, daca ar fi avut la dispozitie o masa de manevra, cum a avut Iliescu minerii, ?n iunie 1990, Ponta i-ar mai fi lasat pe manifestanti sa  fiarba ?n suc propriu si apoi ar fi pus minerii pe ei?

Marian Munteanu: Nu mai e posibil asa ceva. Mai întai, nu cred ca oamenii s-ar mai lasa angrenati în violente si manipulari atat de grosolane. Avem televiziuni, avem telefoane mobile, oamenii comunica usor, e alta situatia. Iar politicienii carora, eventual, le-ar putea trece prin minte asemenea nebunii, observa si ei ca parchetele duduie.

Reporter: Oamenii au scandat si acum cativa ani, si acum, recent,  Toate partidele  aceeasi mizerie . Bun, renuntam la PSD, renuntam la PNL, dar pe cine punem ?n loc?

Marian Munteanu: Aici e, de fapt, marea problema. Lozinca exprima, plastic, o realitate, o drama a vietii noastre politice. În acelasi timp se cuvine sa întelegem ca principiile democratice si constitutionale trebuie respectate. Nu cred ca romanii se vor lasa atrasi în capcana anarhiei. Probabil se vor coagula noi forte politice. Daca cele doua partide amintite nu vor reusi sa se reseteze prin propriile puteri, dincolo de sprijinul generos al DNA, vor avea mari probleme anul viitor.

Reporter: Cand e vorba sa iasa ?n strada, tinerii ies foarte usor, cand e vorba sa intre ?n politica, nu intra nici sa-i pici cu ceara. De ce aceasta repulsie?

Marian Munteanu: Nici în strada nu ies chiar asa de usor, ce sa mai spunem de angrenarea în politica... Fie ca au alte proiecte de cariera, fie ca se simt nepregatiti pentru o asemenea munca, deloc usoara, fie ca au prea putina încredere unii în altii s.a.m.d. Din pacate, între cei care se abtin de la un asemenea pas, sunt multi oameni valorosi si cinstiti, de care chiar avem nevoie si care ar trebui promovati. În locul lor dau navala o groaza de nepriceputi, care nu au asemenea reticente. Dar tupeul nu e suficient pentru ca sa faci si treaba.

Reporter: Credeti ca un partid al  revoltatilor , care sa militeze pentru resetarea totala a sistemului, ar putea castiga ?ncrederea populatiei?

Marian Munteanu: Revolta poate fi un imbold, dar atat. Un partid trebuie sa fie o institutie bazata nu doar pe nemultumiri ci mai ales pe ratiune, patriotism si integritate. Altfel va fi o noua pacaleala.

Reporter: Ce sanse ar avea ?nsa un asemenea partid, ?n conditiile ?n care nu are de oferit nici zahar, nici ulei, nici galeti, ci doar promisiuni? Lumea s-a saturat de promisiuni.

Marian Munteanu: Daca se va construi pornind de la elementele pe care vi le-am semnalat, va avea sanse destule. Modalitatile tehnice de articulare ale unei asemenea constructii nu le putem discuta aici.

Reporter: Acum cativa ani, Partidul Poporului, al lui Dan Diaconescu, se anunta ca unul anti-sistem si de aceea a castigat foarte multe voturi. Astazi, partidul e desfiintat si membrii lui au migrat la PSD si UNPR. Daca se repeta povestea?

Marian Munteanu: Cu bufoni nu poti sa faci decat circ. Oamenii, votand acel personaj, au dat o sanctiune sistemului. Dupa care, evident, comicaria s-a prabusit.

Reporter: Revolutia din 1989 a fost deturnata de comunisti. Exista acelasi risc astazi?

Marian Munteanu: Vechii comunisti au reusit, ?nsa nu doar prin forte proprii, sa ?ntarzie un proces istoric, atata tot. De altfel, sunt si acum activi destul de multi agenti ai distrugerii si dezbinarii, camuflati sub diverse masti ideologice si cocotati ?n tot soiul de fotolii. Daca cetatenii vor merge pe mana acelorasi indivizi participanti sau complici la jaful ultimilor 25 de ani, boala se va lungi.

Reporter: Daca vi s-ar propune sa participati la crearea unui partid al tinerilor  Partidul Colectiv, sa zicem  ati accepta sau v-ati pierdut speranta ca ?n Romania se mai poate schimba ceva?

Marian Munteanu: Sa vedem mai ?ntai cine si ce va propune si ?n ce masura ?i intereseaza punctul meu de vedere, al unui membru al societatii civile. Voi sustine orice initiativa romaneasca responsabila, cu sau fara legitimatie de partid. Asta am facut ?ntotdeauna, n-ar fi nimic nou. Iar daca vorbim de Romania, nu am doar vreo speranta oarecare, ci sunt sigur ca soarta statului roman depinde ?n cea mai mare masura de cetatenii sai. Adica de noi ?nsine..




Marian Munteanu: „Voi sustine orice initiativa romaneasca responsabila,cu sau fara legitimatie de partid” – interviu realizat de Gabriel Tudor, “Catavencu”, 16 noiembrie 2015.
Descarca documentul in format tiparit (fotocopie).

Cuvinte cheie: Romania, Piata Universitatii, Colectiv, Mineriada, mineri, procuratura, Ion Iliescu, violente, responsabilitate, societate civila, revolta, distrugere, constructii, initiativa.

SUS