Home

România are nevoie de competenţa tinerilor – interviu cu dl. Marian Munteanu realizat de Roland Cãtãlin Pena si publicat în ziarul “Ziua”, nr. 1933, 21 octombrie 2000, rubrica "Actualitate".
Sursa web: http://ziua.net/display.php?data=2000-10-21&id=52010


România are nevoie de competenţa tinerilor


Interviu realizat de Roland Cãtãlin Pena
Romania are nevoie de o a treia cale

Rep: In timp ce lumea vorbeste de globalizare, dumneavoastra ati vorbit la Brasov de romanizarea economiei. Ce presupune, ce urmareste ea?
MM:
Presupune, In primul rand, repararea unei nedreptati, si a unei greseli In acelasi timp, efectuata dupa 1990. Pe scurt, dupa nationalizarea realizata In comunism, care nu a dus la nimic bun, am avut parte In ultimii 11 ani de o privatizare care nu a fost altceva decat o metoda de a vinde pe nimic Intreprinderile si o metoda pentru a obtine bani pentru politicieni si cei apropiati lor. Eu cred ca Romania are nevoie de o a treia cale. Trebuie sa vindem Intreprinderile la preturi bune celor care sunt capabili sa le administreze eficient, avand In vedere pastrarea si dezvoltarea activitatii, iar banii rezultati sa nu-i mai aruncam la consum, ci sa-i punem Intr-un Fond pentru Romania. Acesti bani apartin cetatenilor Romaniei. Este munca lor In acesti bani. Politicienii si guvernantii nu vor avea posibilitatea de a se atinge de banii din acest Fond. Acesti bani vor fi folositi pentru investitii, pentru dezvoltare. Fiecarui roman Ii va reveni partea cuvenita din acest fond.

Credite pentru sutele de mii de Intreprinzatori romani

Banii vor fi utilizati, ca garantie, pentru obtinerea de credite cu dobanda avantajoasa. Astfel, o familie Isi va putea cumpara un tractor, o alta familie va cumpara un computer sau un mic atelier, o alta o ferma de animale. In felul acesta se va dezvolta clasa mijlocie de care se vorbeste de 11 ani si pe care nimeni nu o Incurajeaza. Pana acum au avut acces la credite mari, la credite uriase, numai cei apropiati de regimurile politice. Acestia au irosit si risipit banii publici fara a fi In stare sa construiasca nimic. Trebuie sa dam posibilitatea oamenilor cu initiativa din aceasta tara sa Inceapa o activitate. Pana acum, institutia fundamentala a economiei de piata si anume creditul a lipsit, practic, din Romania.

Rep: Cine ar administra acest fond?
MM: Un consiliu de administratie In care sa se regaseasca reprezentantii democratic alesi ai categoriilor socio-profesionale si ai institutiilor fundamentale ale tarii. Singura menire a acestui consiliu este sa asigure ca banii, creditele respective, sa ajunga la masa populatiei. Hai sa ne gandim la cele peste 400.000-500.000 de societati comerciale care nu mai pot functiona din lipsa posibilitatilor financiare. Romania nu a dus lipsa de oameni cu initiativa, dar acesti oameni nu au beneficiat de nici un sprijin.

Sa trecem urgent la romanizarea economiei

Rep: Pana unde va merge privatizarea?
MM: Dupa parerea mea nu exista o limita In privatizare, sigur, cu exceptia obiectivelor strategice, a bogatiilor subsolului, acele situatii care sunt prevazute si In legea fundamentala a tarii. Problema nu este pana unde merge privatizarea, ci cum se realizeaza ea. Este important ca, de exemplu, daca un agent economic important din lume preia controlul sau administrarea unei entitati majore din economia romaneasca, acel investitor sa fie conditionat, prin contract, sa-i dezvolte activitatea, sa respecte si caracterul social al acelei entitati, nu sa o Inchida, sa o anuleze sau, pur si simplu, sa Ii schimbe destinatia. Eu, personal, nu ma gandesc la o limita anume, cu exceptia acelor elemente care tin de protectia oricarui stat. In rest, trebuie sa trecem la economia de piata, performanta, care e cea privata.

In calitate de Presedinte al Romaniei, as folosi Intreaga mea putere si influenta pentru a opri jaful privatizarii. Noi trebuie sa atragem investitori puternici si seriosi. In opozitie fata de ceea ce s-a Intamplat pana acum, consider ca trebuie favorizati si protejati In primul rand cetatenii romani, In paralel cu atragerea agentilor economici seriosi de peste hotare. Trebuie sa trecem urgent la romanizarea economiei.

Acum, in economie se aplica o strategie antinationala

Rep: Cum vedeti rolul statului In economie?
MM: Statul are obligatia de a asigura un sistem legislativ coerent, de a-i proteja pe cetateni de infractionalitatea de orice tip. Rolul statului, din punct de vedere economic, este de a organiza trecerea Romaniei la economia de piata. In rest, statul nu are altceva de facut decat sa respecte legislatia si sa se ocupe de acele activitati care, prin natura lor, au destinatie generala: Invatamant, sanatate, aparare etc. Statul nu poate face miracole In economie, n-a facut niciodata, dar poate sprijini Intreprinzatorii, poate sprijini agentii economici. Asta trebuie sa faca statul, nu sa vina cu o fiscalitate aberanta care sugruma orice initiativa. In momentul de fata se aplica o strategie, dupa parerea mea, antinationala, sufocand sectorul economiei reale.

Rep: Cine se ocupa de campania electorala? Dick Morris? Aveti contracte cu firme?
MM: Exista o agentie profesionista de PR si Consulting, agentia "Classic", de sprijinul careia beneficiez In campanie, o agentie formata din oameni tineri care Imi acorda asistenta necesara. "Classic" colaboreaza cu consilieri redutabili, romani dar si din alte tari cu democratii avansate. Desigur, este esentiala campania organizata de Alianta, condusa de vicepresedintele Dorin Iacob. In rest, am fost Intotdeauna deschis ideilor venite de la adevaratii profesionisti, de oriunde ar fi ei. Eu cred ca noi toti, ar trebui sa Invatam mai mult de la statele avansate si sa lasam trufiile de Dambovita care-i fac pe unii politicieni sa creada ca ei au descoperit America. Faptul ca mai vin si oaspeti pe la noi, personalitati importante, cred ca reprezinta o dovada a interesului pe care Il starneste aparitia unor idei moderne pe scena noastra politica. Scena care, va asigur, pare cam trista, ca sa nu zic altfel, de la distanta.

Obiectivul meu - promovarea noii generatii

Rep: Liderii AN v-au promis un spijin substantial din partea societatii civile. "Daca se va renunta la ideea deschiderii, si va fi respinsa societatea civila, ma voi retrage din Intrecere", ati declarat. Pana acum nu s-a auzit ca asociatii civice importante sa sprijine candidatura lui Marian Munteanu.
MM: In opinia mea este un semnal pozitiv, important pentru generatia mea faptul ca un partid politic manifesta deschidere catre profesionisti, catre societatea civila si catre generatia tanara.
Am declarat, foarte clar, acesta fiind si sensul principial al discutiei pe care am avut-o cu liderii Aliantei Nationale, ca ma Inscriu In aceasta competitie si pentru a deschide calea mai multor tineri catre Parlament, catre forurile de decizie ale statului.

Obiectivul meu principal a ramas acelasi de la Inceputul anilor '90: promovarea unui nou curent de gandire. De aceea m-a interesat In primul si In primul rand acel segment al societatii civile reprezentat de tineri, de studenti. Opinia lor a contat pentru mine In cea mai mare masura.
Am primit pana acum semnale clare de sustinere si din alte zone ale societatii civile, precum si din partea unor asociatii si grupuri de tineri care nu fac parte din Liga Studentilor.

Rep: A aparut un nou candidat, Manole Gh. Eduard, un independent care se revendica tot din Liga Studentilor.
MM: Nu-l cunosc. In mod sigur, nu a avut nici o pozitie de conducere In Liga Studentilor din '89-'91 si nu are vreo legatura cu fondarea ligii. Se poate sa fi fost membru, liga avea, In acele vremuri peste 40.000 de membri Inscrisi si alte zeci de mii de sustinatori.

Rep: Se vorbeste ca a fost primul director la Uni-Fun, pe vremea Pietei Universitatii…
MM: Francezii care adusesera acest post de radio In Romania (Radio Fun e o retea franceza) au angajat o echipa de tineri. Ce au facut ei acolo nu a avut mare legatura cu organizatia, cu Liga Studentilor.

Rep: Dar faceti vreo legatura Intre aparitia lui si candidatura dvs.?
MM: As aprecia ca este Inca o dovada ca tinerii sunt pe cale de a-si afirma cu claritate intentia de a se implica In politica la cel mai Inalt nivel. Este o optiune laudabila care merita salutata. Legea permite tuturor celor care cred ca pot face ceva pentru tara noastra sa candideze, deci este un drept cetatenesc. Sa dea Dumnezeu ca toti cei care candideaza sa vina si cu idei pozitive, constructive.

Rep: El mai spunea ieri, Intr-o conferinta de presa, ca i se pun piedici din partea mass-media.
MM: Stiu cum se lucreaza In mass-media, ma numar printre cei care au avut o contributie importanta la ceea ce astazi numim libertatea presei. Cea mai mare parte a corpurilor redactionale este compusa din oameni tineri si foarte tineri.
Desigur exista si interese, In fond presa este o afacere, nu o institutie caritabila, iar publicatiile sau unii oameni din presa au directiile lor proprii.
Si in ce ma priveste, am constatat cu regret, ca o buna parte a presei s-a focalizat pe mesaje superficiale.
Prea putin au fost luate In considerare, dupa parerea mea, elementele pe care le propun - cred ca acest lucru ar fi fost cel mai important - competenta mea, realizarile mele, programul meu. Comentariile, cate au fost, s-au concentrat aproape exclusiv asupra unora dintre persoanele care ma sprijina.

Rep: Va referiti la cercul din jurul lui Magureanu?
MM: As vrea sa vad si eu care e partidul care nu are oameni proveniti din fostele structuri.

Rep: Sunteti membru de partid, v-ati Inscris In Alianta?
MM: Am acceptat sa candidez In fata Congresului de fuziune PUNR-PNR. Alianta Nationala abia s-a constituit, legal. Reamintesc faptul ca, totusi, propunerea de a candida a fost formulata si avansata de PUNR, prin dl Mircea Druc. Abia acum se fac documentele, de reorganizare si de evidenta a membrilor pentru noua formatiune rezultata din fuziune.

Oamenii sunt singurii care vor decide

Rep: In sondajele care au aparut, Alianta Nationala nu trece de 2%. Cum credeti ca veti ajunge la pragul de 5%?
MM: Printr-o campanie sustinuta, prin lansarea unor programe noi si a unor oameni noi. Chiar acum se constituie listele de candidati pentru Parlament, si sper ca se va tine cont de tanara generatie, de noul val Innoitor. Evident este important si In ce masura si cu ce mijloace mesajul nostru va ajunge la oameni, singurii care pot decide cine trebuie sa fie aceia care le pot reprezenta interesele mai bine.

Rep: Sunteti o locomotiva pentru Alianta Nationala sau Alianta este Inaintea dumneavoastra In sondaje?
MM: Ideal e sa Inaintam Impreuna. Oricum, nu se poate spune ca Alianta ar fi Inaintea mea In sondaje. Dimpotriva.

Magureanu a venit alaturi de mine, si nu invers

Rep: In mass-media s-au scris numai anumite lucruri privind activitatea Dumneavoastra. Aveti ocazia acum sa lamuriti senzationala apropiere dintre Marian Munteanu, liderul Pietei Univeristatii si fostul sef al SRI, Virgil Magureanu.
MM: S-a pus accentul exclusiv pe faptul ca printre cei care ma sustin se numara si un fost sef al SRI. Eu cred ca este important ca ceea ce fac sa fie In folosul tarii. In trecut au fost si alti oameni, cu o anvergura cel putin egala cu a fostului sef al SRI, care m-au sustinut pe mine si pe tinerii mei colegi, fara rezerve. Ma refer, de exemplu, la regretatul general Dumitru I. Dumitru, o legenda a serviciilor de informatii militare, fost sef, vreme de 13 ani, al Directiei de Informatii Militare din Marele Stat Major al Armatei Romane. Domnia sa a facut parte din Senatul Miscarii Pentru Romania. Trebuie sa subliniez Inca o data, eu am fost propus pentru aceasta candidatura Inaintea fuziunii dintre PUNR si PNR. La Congresul de fuziune din 3 septembrie, PNR nu a venit cu nici o contrapropunere. In plus, mesajul meu este acelasi de 11 ani. Asadar, dl Magureanu a venit alaturi de mine, si nu invers.

Eu cred ca e un lucru pozitiv si nu unul rau faptul ca oamenii care ma sustin sunt numerosi si diversi. SRI-ul este fara Indoiala, o institutie redutabila, Inconjurata de o aura de mister, temuta de multi probabil, dar speculatiile care s-au facut pe tema presupus vinovatelor noastre legaturi anterioare, sugerandu-se chiar eventuale raporturi de subordonare, sunt de-a dreptul penibile. De regula astfel de Invinuiri au venit din partea unor oameni marunti, cu un adanc si nemarturisit complex de inferioritate, unii manifestand atitudini de-a dreptul patologice.Victime ale propriilor tenebre, si-au transferat spaimele In spatiul public fara pic de jena. Ar fi un scandal, pe care nu vreau sa-l Incep eu, dezvaluirea adevaratelor fete ale unora dintre cei care tot arunca cu pietre In dreapta si-n stanga de mai bine de zece ani Incoace. Exista din pacate cazuri teribile In societatea noastra.

In ce ma priveste, nu am de cesa ma tem

Rep: La ce va referiti? Puteti indica un exemplu concret?
MM: Daca as aminti numai de episodul Berevoiesti, unul minor fata de altele, nestiute publicului, dar care daca s-ar fi derulat pana la capat, ar fi dezvaluit atatea pete pe o multime de obraze subtiri Incat nici zece randuri de apa nu le-ar mai fi spalat. Ma mira ca dumneavoastra, ca ziaristi, nu va Intrebati unde au ajuns si ce s-a ales de cei 18 saci mari cu documente, cativa metri cubi de materiale informative scrise marunt, foarte marunt.

Chiar nimeni nu s-a gandit vreodata de ce Petre Mihai Bacanu, in loc sa le exploateze continutul, va asigur, senzational, si pentru care si astazi ziarele s-ar bate, le-a predat - o parte din ele - unui procuror, fost lucrator la Directia de anchete penale a DSS? Iata, ti-am dat deja un subiect, sa te vad daca ai sa poti sa scrii despre asta candva, in cursul activitatii tale.

Se mentine o parere Induiosatoare despre fosta Securitate

In ce ma priveste, nu am de ce sa ma tem. Am fost anchetat de organele de Securitate, Inainte de 1989, m-au urmarit vreme Indelungata si Intr-adevar am actionat Impotriva asa-zisei "ordini socialiste", chiar sub nasul lor. Constat ca se mentine o parere Induiosator de buna despre fosta securitate. Cum credeti ca niste simpli politisti politici, filatori si "informatori" ar fi putut fi capabili sa controleze personaje de o putere intelectuala si capacitate coplesitoare, oameni care mi-au fost mie, si altora, Invatatori, dascali? Chiar credeti ca totul se rezuma la structurile comandate de comunisti? Au existat organizatii de aparare nationala si Inainte de 1989 si dupa, cum ar fi de exemplu "Patriot", care au jucat piese complicate, In care unii lucratori ai "securitatii" puteau aspira, In cel mai bun caz, sa primeasca un rol secundar sau un locsor la strapontina. In unele cazuri, rar, li se mai ceda si cate un loc In loja - nu prea In fata -, dar nici nu visau un rol de regizor sau scenarist. Exista si au existat Intotdeauna In istoria noastra organizatii si grupuri meta-politice. Este, desigur, o taina si un miracol supravietuirea noastra ca neam, Insa o contributie, modesta sau nu, asta o vor judeca istoricii, au avut-o si organizatii sau grupuri care au preferat Intotdeauna anonimatul. Cu atat mai ridicol mi se pare sa vad acum ca mi se atribuie, de catre personaje insignifiante, educate probabil cu seriale de telenovela, raporturi de subordonare si roluri cu totul nastrusnice. In realitate Insa, In viata adevarata, nu e usor de aflat cine, cui Ii este sef, nici chiar In structurile de tip ierarhic cu aparenta piramidala. Mai ales In retelele de tip policentric, liderii formali nu se suprapun prea des cu cei informali.

Rep: Adica ce vreti sa spuneti?
MM: Exact ce s-a auzit si nu mai am nimic de adaugat pe aceasta tema. Deocamdata.

Sectoare importante ale economiei sunt distruse deliberat

Rep: Eu ma refeream insa si la afaceri.
MM: Inteleg. Celebrele, asa-zisele, "afaceri cu armament". Am procese pe rol de doi ani de zile cu patru publicatii care vor plati scump. Probabil ca vor mai urma si altele. Ghinionul lor ca au ziaristi novici, urechisti, utilizati In orb. Nici un ziarist serios de investigatii nu si-ar fi permis sa se lanseze cu asemenea usurinta In afirmatii atat de grave despre mine fara o verificare minutioasa. Imi pare rau ca am fost pus, pentru prima data, In situatia de a actiona presa In Justitie. Nu vreau, Doamne fereste, sa bag oamenii la puscarie, dar cu cazier tot se vor alege, si evident, organele de presa din care fac parte vor avea o nota de plata usturatoare. Pentru unele, se va depasi chiar valoarea de piata a publicatiilor respective. Nu mi-a placut niciodata lucrul acesta si nu am apelat la asemenea solutii nici chiar In perioada In care am fost atacat foarte urat, lovit In diverse feluri. De data aceasta, Insa, au lovit si In interesele altora, colegi si parteneri care desfasoara activitati economice, care nu au nici un fel de vina ca eu nu sunt agreat de nu stiu care director de ziar. Ca sa fie clar, o repet pentru a nu stiu cata oara, eu nu am facut comert In viata mea cu nimic, cu atat mai putin cu armament.

Da, apar industria romaneasca

Fiind implicat In activitatea organizatiilor patronale, am criticat faptul ca ramuri importante din economia nationala sunt distruse, sunt lasate In paragina. Printre altele, m-am referit si la situatia industriei de aparare si asta am sa fac Intotdeauna, asa cum ma refer, de exemplu, la situatia constructorilor de masini, a minerilor sau a agriculturii. Ma deranjeaza faptul ca sectoare importante ale economiei sunt distruse sau nu sunt Incurajate, dar asta nu Inseamna ca ma implic personal In toate aceste sectoare. Pur si simplu, am dat niste semnale de alarma. Faptul ca ziarele respective m-au atacat, este problema lor. Chiar daca, din pacate, procedurile juridice din Romania merg mai Incet, pana la urma tot se va ajunge la finalizare.

Rep: Ati promis o pagina de Internet privind activitatile economice pe care le desfasoara firmele dumneavoastra. Pagina este deschisa, poate fi accesata?
MM: Pagina mea, www.marian-munteanu.ro e deschisa. De asemenea, firma In care am lucrat are pagina ei pe Internet. Nu e nici un fel de secret faptul ca eu am fost director general la agentia respectiva de resurse umane, vreo patru ani de zile, cu rezultate foarte bune. Nu am participat la privatizare, nu am contractat credite neperformante, nu am avut contracte cu firme de stat, aranjamente de nici un fel. Firma pe care am condus-o are contacte importante cu companii de mare prestigiu, companii multinationale. Nu vreau sa aduc acest lucru In discutie si nu vreau sa fac aici publicitate firmei, pentru ca ea nu are nici o legatura cu evenimentele actuale In afara faptului ca am lucrat acolo, din 1995 pana In 1999. Este o firma deschisa si chiar te rog sa o contactezi daca vei avea nevoie de un loc de munca.

Romania are nevoie de energia tinerilor

Rep: Si ce veti face cu afacerile daca veti deveni presedinte?
MM: Oricum din Agentia Professional m-am retras definitiv Inca de la Inceputul anului. Deja am facut acte de cesionare pentru actiunile care imi apartin. Voi ceda o parte colegilor cu care am lucrat si alta parte va fi vanduta.

Rep: Intr-un dialog cu Vartan Arachelian (iunie 2000) spuneati ca daca veti gasi un partid care ia lucrurile In serios, un partid al corectitudinii, care sa construiasca institutii si sa le sprijine pe cele existente va veti Inscrie imediat. Este Alianta Nationala asa ceva?
MM: Tot ce am declarat a fost, pana acum, sustinut de Alianta Nationala, Insa, una din ideile fundamentale la care tin este legata de promovarea tineretului, a generatiei tinere si a profesionistilor autentici. Eu cred ca aceasta este principala datorie a unui partid politic. Activitatea mea viitoare In Alianta va fi legata, In principal, de respectarea acestei idei, de promovare a noilor mentalitati, a noilor energii de care Romania are nevoie. Eu cred ca generatia tanara a dovedit performanta In activitatile pe care le-a desfasurat. Nu Intamplator, din pacate pentru noi, zeci de mii de tineri sunt foarte bine primiti In stainatate unde lucreaza la companii importante. Un exemplu semnificativ este celebra Microsoft In care peste 20 % dintre informaticieni sunt romani, cum a declarat, recent, chiar dl. Bill Gates. Trebuie sa facem In asa fel Incat tinerii specialisti sa fie bine primiti In institutiile statului roman, In administratie, In economia romaneasca, pentru ca Romania are nevoie de energia si capacitatea lor. Principalul meu rol In aceasta activitate politica este de a sprijini noua generatie.

Rep: Ati fost arestat In mai '89 de securitate. Ati declarat si ca v-ati Inscris In PCR la Indemnul profesorilor dvs., inclusiv al lui Petre Tutea. Care au fost argumentele marelui ganditor pentru a va convinge sa va Inscrieti In PCR?
MM: Mi-a dat exemplul unui mare rabin evreu, Maimonides, care, In timpul persecutiilor religioase din Spania, le-a spus coreligionarilor sai, constransi sa treaca la catolicism: puteti avea Noul Testament In mana, dar pastrati Talmudul In mintea voastra. In Romania comunista, dupa ce Implineai 14 ani, erai Inscris automat In UTC. Nu te Intreba nimeni daca vrei sau nu vrei. Cand erai admis la facultate, erai automat membru UASCR. Era o chestiune care nu se comenta. Nu vroiai sa fii membru, erai dat afara. Optiunea era simpla. Am fost chemat sa raman In facultate, sa urmez o cariera universitara. Pentru a fi asistent universitar, trebuia sa fii Inscris In PCR. Toti profesorii mei erau Inscrisi, dar asta era o formalitate care tinea de felul In care era construit statul roman Inainte de '89. Dupa liceu, dupa ce am terminat armata, am devenit muncitor. M-am calificat la locul de munca. Ca muncitor, ar fi fost foarte simplu sa intru In partid, dar am ramas simplu muncitor din '83 pana In '87, pentru ca, In mintea mea de tanar, nu vroiam sa ma implic In sistemul politic de atunci, ci doream sa raman "independent". Dar In momentul In care am decis sa-mi continui studiile si sa am o activitate profesionala si stiintifica, devenea inevitabila o minima integrare. Toti cei care au trait In acea vreme stiu acest lucru. Nu este nici un fel de secret, iar aceste decizii nu aveau caracter politic sau ideologic. In Romania, daca doreai sa ai o cariera universitara, stiintifica, cu caracter managerial, trebuia sa intri In partid. Am fost acuzat de d-nii Dinescu si Brucan, personaje care stiu prea bine cum functiona aparatul, ca as fi avut functii In partid. M-au confundat probabil cu d-na Zoe Petre. In realitate, nici macar nu as fi avut cum sa am vreo functie In partid deoarece eram un simplu student. Si Dinescu, absolvent al academiei comuniste "Stefan Gheorghiu", si vechiul ideolog al kominternului, Brucan, sunt In mod evident de rea-credinta cand vin cu asemenea bazaconii despre mine.

Vom lamuri situatia falsilor dizidenti

Spre deosebire de cei care ma ataca astazi, eu nu am avut nici un fel de implicare ideologica sau politica. Prin pozitia pe care am avut-o ca student, am Incercat sa ma opun, cat am avut posibilitatea, ideologiei oficiale. Am platit pentru asta. Si Inainte si dupa '89. Stau si ma Intreb de ce oare nu au fost arestati dansii daca erau atat de grozavi, de periculosi pentru regimul comunist sau pentru regimul de dupa '89? Dupa cate am observat, dizidenta, cata a fost ea atunci, a adus, si atunci si dupa '89, pozitii si beneficii materiale Insemnate multor asa-zisi dizidenti.
Cunosc, Insa, multi, foarte multi oameni care au luptat cu arma In mana, care au Indurat ani grei de temnita si pe care nu i-a vazut nimeni scalambaindu-se pe ecranele televizoarelor, rostogolindu-si haotic ochii In cap si facandu-se ca muncesc, propagandistic. Acesti adevarati eroi, demnii eroi ai rezistentei anticomuniste nu au primit niciodata nimic, decat scuzele ipocrite "din partea poporului roman" cum s-a exprimat domnul profesor/presedinte Constantinescu, In urma cu vreo trei ani. Scuze ipocrite deoarece n-au fost urmate de nici cel mai mic ajutor concret pentru acesti adevarati eroi, care nici astazi nu beneficiaza de o corecta recunoastere a meritelor lor din partea statului roman.

Rep: Dupa '90 ati mai avut o tentativa de a intra In politica cu Miscarea Pentru Romania. V-ati Inscris si In Vatra Romaneasca?
MM: Miscarea Pentru Romania a fost un curent spiritual, o confrerie colegiala, daca vreti, care a sustinut, printre altele, si ideea, Infiintarii In viitor, a unui partid nou, modern, In Romania. A fost un proiect educational si cultural, care Isi propunea sa pregateasca oameni tineri, pe baza unor tehnici si metode occidentale de lucru In politica. Atunci a fost lansata si experimentata o aplicatie cu totul noua pentru Romania, cunoscuta sub numele de "network policentric". Actuala organizare a societatii civile occidentale are la baza exact un asemenea tip de structurare.

Exponentii clasei politice de atunci (cu putine, dar notabile exceptii) nu au Inteles nimic, masura a precaritatii intelectuale ce Ii caracteriza, ba chiar au respins violent initiativa mea. Unii lideri importanti au cerut chiar scoaterea noastra In afara legii, fiind, vezi Doamne, dupa mintea lor, "extremisti". Procuratura Generala si serviciile de informatii au cercetat, la solicitarea sefului statului, In 1993, activitatea noastra, a tinerei generatii. Dupa foarte amanuntite investigatii, Procurorul general a anuntat oficial si public, a aparut In presa, ca nu a gasit nimic care sa contravina legilor statului.

Noua generatie si-a confirmat valoarea

Rep: Ce s-a Intamplat pana la urma cu Miscarea Pentru Romania?
MM: Formal, M.P.R. s-a dizolvat In acei ani datorita lipsurilor financiare. Mai toti eram proaspat absolventi sau studenti. Dar majoritatea tinerilor de atunci si-au vazut de treaba fiecare In domeniul de competenta specific. A fost un test cu rezultate pozitive, daca avem In vedere faptul ca M.P.R. a primit, In 1992, suportul a peste zece mii de oameni. In anii care au urmat, am primit numeroase semnale din partea acelora care au Inteles mesajul lansat de noi, tinerii noii generatii. Pot sa va spun, cu satisfactie, ca o mare parte dintre membrii si simpatizantii curentului de generatie simbolizat de M.P.R. au confirmat educatia si pregatirea cu care au fost Inzestrati, devenind astazi, profesionisti apreciati In magistratura, In presa, In fortele armate, In mediul universitar, In diplomatie. Unii au ajuns chiar si In Parlament, In institutii guvernamentale ori In alte institutii importante ale statului. Aproape ca nu exista institutie semnificativa In care sa nu se gaseasca si aderenti ai curentului profund romanesc izvorat atunci, din mediul universitar. De asemenea, avem colegi azi cu pozitii importante, In strainatate.

Rep: Si cu Vatra Romaneasca...
In ce priveste Vatra Romaneasca, dupa cum se stie, este un element de biografie public, sunt inscris Inca din februarie 1990. Mi s-a parut o idee buna sa promoveze valorile traditionale, specializarea mea fiind etnologia, iar atunci Vatra era o structura cu un program de conservare si protectie a elementelor de cultura si civilizatie romaneasca. Abia dupa sangeroasele evenimente din martie 1990, de la Targu Mures, Vatra a capatat suport de masa. Imi aduc aminte ca la un moment dat aderasera 4-5 milioane de oameni. Reactia rapida a acestor milioane de romani, apreciez acum, s-ar putea sa fi salvat Romania, care risca In acel moment agatarea In grila unui scenariu est european devastator similar cu cel derulat la vecinii nostri sarbi.
La foarte putina vreme dupa evenimentele de la noi au fost demarate procesele de dislocare a Intregului spatiu sud-est european, care au culminat cu sangeroasa destramare a Iugoslaviei. Sa ne rugam la Dumnezeu ca procesul de restructurare geopolitica la care asistam sa nu ne aduca si nenorocirile prin care au trecut vecinii nostri.
Povestile caraghioase lansate de o asa-zisa revista de umor, sa-i zicem englezesc, ori poate rusesc, mai stii, potrivit carora organizatia Vatra Romaneasca ar fi fost imaginata si creata exclusiv de securisti si militieni setosi de sange sunt pure bazaconii. Nu vad cum ar putea sa fi fost toti cei peste 4 milioane de romani, majoritatea ardeleni, care au sustinut Vatra, doar securisti si militieni.

Rep: Scurt portret al principalilor contracandidati
MM: Nu mi-am propus sa atac vreo persoana In campania electorala. Pozitia mea este atat de diferita fata de dansii, Incat nu mai este nevoie sa intram In amanunte. Dansii fac parte, totusi, din clasa politica care a condus Romania In acesti 11 ani, au avut functii importante In stat, au facut acolo ce au putut sau ce au stiut sa faca. Eu vin cu un alt proiect, cu alte idei, cu alta mentalitate. Eu vreau ca In Romania sa functioneze mecanisme specifice economiei de piata, doresc performante, doresc o alta energie, o alta gandire. Nu sunt leagat de mentalitatile si inertiile trecutului. Din trecutul nostru trebuie sa ducem mai departe valorile culturale si spirituale autentice, nu greselile si mentalitatile birocratilor. Eu Incerc sa atrag atentia societatii ca este nevoie de energia si gandirea unei generatii care, pe plan economic, cultural, intelectual a dovedit ca are o cu totul alta eficienta si o perspectiva diferita In comparatie cu clasa politica de pana acum.

Romania are rol de axa geopolitica

Rep: Presedintele are un rol important In politica externa. Cum vedeti relatiile cu Moldova, UE, NATO?
MM: Politica externa a Romaniei a fost total gresita In acest timp. Ne-am limitat la lozinci pro-occidentale, fara sa Intelegem nimic din modul de lucru specific democratiilor occidentale. Am abandonat relatiile cu state importante, am pierdut, implicit, piete economice exceptionale, ceea ce a fost complet eronat. Eu cred In necesitatea integrarii Romaniei, Insa cu demnitate si cu pastrarea valorilor si a drepturilor noastre, In comunitatea statelor europene, a democratiei internationale. Cred In acelasi timp ca trebuie mentinute si Intarite relatiile cu marile puteri, SUA, Federatia Rusa si China, cu statele din America de Sud, cu tarile arabe, tari cu care noi am stiut de-a lungul timpului sa Intretinem relatii pozitive. Din pacate, unele dintre aceste relatii au fost prost gestionate sau tratate superficial.

De asemenea, In ceea ce priveste pozitia fata de statele vecine Romaniei, mi-am Insusit conceptul lansat de Mihai Eminescu acum 120 de ani si Inca nerespectat de clasa politica romaneasca, acela ca Romania are o misiune importanta In aceasta parte a lumii. Aceasta perspectiva a fost subliniata recent de liderul spiritual al Occidentului, Papa Ioan Paul al II-lea, la cel mai important eveniment, In acest sfarsit de mileniu pentru Romania. In fata Patriarhului Romaniei si a poporului roman, Sanctitatea sa Papa, a afirmat si recunoscut raspicat rolul Romaniei de axa geopolitica, "tara punte Intre Orient si Occident". Clasa politica Inca nu a Inteles acest lucru, de aceea si trebuie primenita prin implicarea constructiva a noii generatii.

Rep: Va avea presedintele Munteanu datorii fata de anumite grupuri de interese?
MM: Una din explicatiile faptului ca am fost atacat de foarte mult timp si de foarte multe ori, este poate acesta, ca nu am "datorii", In Intelesul dat de dvs. acestui cuvant, fata de nimeni. Am, eventual, datornici, nu datorii.
Dupa Intelesul pe care Il acord eu acestui cuvant, singura datorie pe care o am cu adevarat este datoria fata de Romania, fata de cei care au murit pentru a o apara, datoria fata de poporul In mijlocul caruia m-am nascut si m-am format, fata de generatiile care vor veni.
Acesta este chiar "numele de cod" al actiunii pe care am declansat-o si care atinge acum un moment de rascruce: Datoria fata de Romania. Sa ne facem datoria fata de aceasta tara, fata de cetatenii ei.

de Roland Cãtãlin PenaRomânia are nevoie de competenţa tinerilor – interviu cu dl. Marian Munteanu realizat de Roland Cãtãlin Pena si publicat în ziarul “Ziua”, nr. 1933, 21 octombrie 2000, rubrica "Actualitate".
Sursa web: http://ziua.net/display.php?data=2000-10-21&id=52010


SUS